Przepis na ciasto marchewkowe według Ani Starmach
Ciasto:
- 250 g mąki
- 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
- 350 g brązowego cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 obrane jabłko starte na tarce
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów pekan
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto marchewkowe – przepis Ani Starmach
W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, jajka. Mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Mieszamy zawartości obu misek. Dodajemy startą marchew, jabłko, grubo posiekane orzechy i rodzynki, mieszamy. Dwie okrągłe formy o średnicy 22 cm smarujemy olejem. Przelewamy do nich ciasto i pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Do miski dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy na wolnych obrotach. Połową masy smarujemy jeden krążek ciasta, przykładamy go drugim. Na wierzch ciasta marchewkowego wykładamy pozostałą część masy i dekorujemy orzechami. Smacznego!