Domowe lody słony karmel. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g serka mascarpone
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 100 g orzeszków ziemnych prażonych i solonych
Do podania:
- wafle
- maliny
- bratki
Jak zrobić domowe lody o smaku słonego karmelu? Przepis Ewy Wachowicz
Puszkę z mlekiem gotować w gorącej wodzie przez ok. 3 godziny. Wyjąć z wrzątku, wystudzić i dopiero wtedy otworzyć. Orzechy posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki kajmaku, wymieszać i odstawić. Mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać kajmak. Posolić i zmiksować. Śmietankę ubić. Przełożyć do kajmaku z serem i delikatnie wymieszać. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kajmak z orzeszkami. Przykryć i na 4-5 godzin wstawić do zamrażarki. Lody nałożyć do pucharków. Udekorować kawałkami andrutów i owocami. Można ozdobić bratkami.
Czytaj dalej: