Spis treści:
- Czy jedzenie szparagów jest zdrowe?
- Jak należy jeść szparagi?
- Sezon na szparagi
- Szparagi – kto powinien jeść?
- Kto nie może jeść szparagów?
Czy jedzenie szparagów jest zdrowe?
Szparagi są nie tylko smaczne, ale także niesamowicie zdrowe! Pełne witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm – to szczególnie witaminy K, C, E oraz witaminy z grupy B, które wspierają odporność, pomagają w regeneracji tkanek i utrzymaniu zdrowej skóry. Ponadto zawierają duże ilości kwasu foliowego, ważnego szczególnie dla kobiet w ciąży, i są cennym źródłem błonnika, który sprzyja prawidłowej pracy jelit i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, są one niskokaloryczne, co czyni je idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.
Jak jeść szparagi?
Szparagi są często wykorzystywane jako przekąski i dodatki obiadów. Kruche, jędrne warzywa mają delikatny, ale wyrazisty smak, dzięki czemu świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie zup, risotto, makaronów czy zapiekanek.
Przepis na szparagi, który cieszy się dużą popularnością wśród ich fanów, to zapiekane szparagi z boczkiem. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zawinąć natarte oliwą z oliwek pędy (z odciętymi końcówkami) w plasterki boczku, a następnie umieścić je na ok. 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu gotowe szparagi można podać na talerzu w towarzystwie jajek sadzonych.
Szparagi z grilla to także świetna opcja – wystarczy położyć je na około 8 minut i obracać co jakiś czas. Smaku doda także odrobina masła na górze. Gotowe można posypać tartym parmezanem.
fot. Shutterstock
Sezon na szparagi – kiedy?
Kiedy jest sezon na szparagi? W Europie zbiory zaczynają się w marcu, a szczyt sezonu przypada na maj/czerwiec. Dostępne w tych miesiącach warzywa są najsmaczniejsze. To tylko dwa miesiące, dlatego należy się spieszyć! Szparagi mają wtedy też najwięcej wartości odżywczych.
Szparagi – kto powinien jeść?
Szparagi to warzywa, które mają bardzo niski indeks glikemiczny – IG wynosi 15. Z tego powodu warto uzupełniać nimi posiłki osób, które chorują na cukrzycę, insulinoodporność lub Hashimoto.
Kto nie może jeść szparagów?
Choć szparagi mają ogrom zalet, to niestety nie wszyscy powinni często widzieć je na swoim talerzu. Spożywanie ich przez osoby zmagające się z dną moczanową może skończyć się nasileniem dolegliwości wynikających z choroby. Uważać powinny też osoby, u których powstają kamienie nerkowe.
fot. Shutterstock