Poplista

Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
1
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
2
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka - samoloty
3
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka samoloty

Co było grane?

Alan Walker / Meek - Dancing in Love
07:50
Alan Walker / Meek Dancing in Love
Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
07:53
Justin Timberlake Can't Stop The Feeling!
FAKTY RMF FM -
08:00
FAKTY RMF FM

Układam herbatniki i dekoruję pistacjami. Sernik dubajski przygotowuje w mgnieniu oka

Odkryj smak Dubaju bez wychodzenia z domu! Przedstawiamy przepis na sernik dubajski bez pieczenia, który zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Sernik dubajski przygotowuje w mgnieniu oka, fot. Shutterstock/NatalyaBond

Sernik dubajski bez pieczenia. Przepis na egzotyczny deser w domowym zaciszu

Dubajska czekolada zyskała sławę na całym świecie, ale jej cena często odstrasza. Zamiast wydawać fortunę, możemy cieszyć się równie wyjątkowym smakiem, przygotowując sernik dubajski bez pieczenia w domu. 

Kluczem do niepowtarzalnego smaku sernika dubajskiego jest ciasto kataifi, które przypomina makaronowe nitki i stanowi bazę dla wielu orientalnych deserów. Jeśli ciasto kataifi nie jest dostępne, można je zastąpić ciastem filo, które coraz częściej pojawia się na półkach sklepów. Oprócz tego, deser składa się z czterech warstw: spodu z pokruszonych herbatników, masy serowej na bazie mascarpone, warstwy z ciasta kataifi z dodatkiem pasty pistacjowej i tahini oraz koronującego całość ganaszu czekoladowego.

Krok po kroku do deserowego raju

Przygotowanie sernika dubajskiego rozpoczynamy od spodu z herbatników i masła. Następnie, na patelni delikatnie podgrzewamy ciasto kataifi z tahini i pastą pistacjową. Masa serowa wymaga ubicia mascarpone z czekoladą i skondensowanym mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodania ubitej śmietanki kremówki. Na koniec, ganasz czekoladowy tworzymy, łącząc gorącą śmietankę z czekoladą. Warstwy układamy jedna na drugiej i chłodzimy w lodówce, by deser nabrał odpowiedniej konsystencji. W tym przypadku ilość składników zależy tylko od naszych preferencji!

Źródło: przyslijprzepis.pl

Polecamy

Więcej z kategorii: Styl życia

Najchętniej czytane