Nie tylko estetyka – chodzi o zdrowie
Brudna lodówka to nie tylko nieprzyjemny zapach i plamy po rozlanym jogurcie. Wnętrze lodówki to idealne środowisko do rozwoju bakterii i pleśni – szczególnie, jeśli przechowujemy tam niezabezpieczone produkty, surowe mięso czy warzywa z ziemią. Jak ostrzega Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, zaniedbane czyszczenie lodówki może prowadzić do zanieczyszczenia żywności drobnoustrojami, które wywołują zatrucia pokarmowe.
Jak często trzeba myć lodówkę?
Eksperci z serwisów konsumenckich i sanepidu są zgodni: dokładne czyszczenie lodówki powinno odbywać się co najmniej raz na miesiąc. Jeśli często przechowujesz w niej surowe mięso, nabiał czy otwarte opakowania żywności, warto to robić nawet co 2 tygodnie.
Dodatkowo – raz w tygodniu warto przetrzeć półki i pojemniki papierowym ręcznikiem nasączonym wodą z octem lub delikatnym środkiem czyszczącym. To pozwala szybko usunąć świeże zabrudzenia i ograniczyć namnażanie się bakterii.
Zobacz też: Czy można pić wodę z kranu bez przegotowania? Eksperci rozwiewają wątpliwości
Jak prawidłowo myć lodówkę?
1. Odłącz lodówkę od prądu. To ważne nie tylko dla bezpieczeństwa, ale też by nie marnować energii.
2. Wyjmij wszystkie produkty. Wyrzuć te przeterminowane lub popsute.
3. Umyj półki i pojemniki. Najlepiej w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.
4. Przetrzyj wnętrze lodówki. Wodą z octem (proporcja 1:1) lub łagodnym detergentem.
5. Nie zapomnij o uszczelkach i odpływie wody. To miejsca, gdzie często gromadzi się brud i pleśń.
6. Włóż żywność z powrotem. Najlepiej uporządkowaną – surowe mięso zawsze na najniższej półce!
Czym grozi zaniedbanie czyszczenia lodówki?
Brak regularnego mycia lodówki to nie tylko ryzyko zatrucia pokarmowego. To także:
• szybsze psucie się żywności (z powodu mieszania zapachów i wilgoci),
• wyższe rachunki za prąd (brudna lodówka zużywa więcej energii),
• krótsza żywotność sprzętu.
W skrajnych przypadkach może dojść do powstania biofilmu bakteryjnego – niewidocznej warstwy bakterii odpornej na środki czyszczące. Usunięcie go może wymagać specjalistycznych środków lub serwisu.
Polacy nie wiedzą, jak często to robić
Według badania SW Research dla jednego z producentów AGD, tylko 31% Polaków myje lodówkę raz w miesiącu, a co piąty robi to rzadziej niż raz na trzy miesiące. Tymczasem zasady higieny są jasne: im częściej, tym lepiej – szczególnie latem, kiedy temperatura sprzyja namnażaniu bakterii.
Czytaj także: Masz to w kuchni? UE uznała: szkodliwe! Lista produktów do wycofania