Szaszłyki z łososiem. Przepis Ani Starmach
Szaszłyki:
- 400 g fileta z łososia bez skóry
- 12 młodych ziemniaków
- 1 cytryna
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sos:
- 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 długie ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 pęczku koperku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 10 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Szaszłyki: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut (5 minut krócej niż zazwyczaj, ponieważ będą jeszcze na grillu). Po ugotowaniu przekrawamy je na pół lub ćwiartki. Łososia kroimy w kwadraty (mniej więcej 4x4 cm). Łososia i ziemniaki umieszczamy w misce, obficie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki i rybę naprzemiennie nabijamy na wykałaczki. Grillujemy przez 4-6 minut, obracając tak, aby ryba była przypieczona z każdej strony.
Sos: Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy nadmiar wody. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem i posiekanym koperkiem. Dodajemy sól, pieprz i oliwę.
Szaszłyki z kurczakiem. Przepis Ani Starmach
Szaszłyki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 szalotki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 mała papryczka chili
- 1 duża szczypta kurkumy
Sos:
- 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 papryczki chili
- 1 szalotka
- 1 pęd trawy cytrynowej
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Szaszłyki: Trzy szalotki blendujemy z kolendrą, dwiema gałązkami trawy cytrynowej, sosem sojowym, chili, czterema łyżkami mleczka kokosowego, kurkumą. Mięso kroimy w cienkie paseczki. Kurczaka przykrywamy powstałą pastą i odstawiamy do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy przez kilka minut na patelni.
Sos: Orzeszki blendujemy na masło orzechowe. Na oleju przysmażamy posiekany czosnek, trawę cytrynową, chili, szalotkę. Dodajemy orzeszki, mleczko kokosowe. Sos podgrzewamy, aż zgęstnieje.