Żabka – pilny komunikat dla klientów
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne, w którym poinformował o stwierdzeniu bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jajek: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M oznaczonych kodem: 2PL02181302 K-2. Były one dostępne także w wybranych sklepach sieci Żabka, która wycofała już skażony produkt ze sprzedaży i wystosowała do klientów pilny komunikat.
Żabka – wycofanie jaj z Salmonellą
W związku ze stwierdzeniem Salmonelli na skorupkach jaj Żabka zwróciła się do klientów, którzy zakupili kwestionowany produkt, z apelem o niespożywanie go. Konsumenci proszeni są albo o wyrzucenie jajek, albo o zwrócenie ich do sklepu, w którym zostały zakupione. W tym wypadku sieć odda pieniądze.
„Apelujemy do wszystkich klientów, którzy zakupili powyższy produkt o jego niespożywanie i wyrzucenie, zgodnie z obowiązującymi zasadami gospodarki odpadami, lub o zwrócenie zakupionego towaru” – przekazano, zaznaczając:
Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia konsumenta.
„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podkreśla zaś GIS, a sieć przeprasza klientów za „wszelkie niedogodności” w związku z wycofaniem, dodając przy tym, że działanie „podyktowane jest troską o bezpieczeństwo konsumentów i najwyższą jakość oferowanych produktów”.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE