Skąd się biorą mole spożywcze?
Mól spożywczy to potoczna nazwa omacnicy spichrzanki – nocnego motyla, który jest reprezentantem niechlubnego grona domowych szkodników. Owad ten jest dość niewielki, choć bardzo charakterystyczny – brązowe ciało, skrzydła żółtawe u nasady, rzucające się w oczy ciemne pasy. W naszym domu szuka suchych pokarmów: od przypraw, przez makaron, kaszę, ryż, herbatę, suszone owoce czy mąkę. Dorosły osobnik składa jaja, z których wykluwają się białe larwy. Te później przekształcają się w dorosłe, latające mole spożywcze.
Ale skąd biorą się w naszych domach? To proste – sami je sprowadzamy. Omacnica spichrzanka występuje w magazynach żywności i klepach spożywczych. Zainfekowane produkty (np. mąkę, cukier czy ryż) nieświadomie kupujemy i przynosimy pod swój dach. Tam larwy wykluwają się, żywią i przeobrażają.
Widzisz to w szafce? Masz mole spożywcze
Dorosła postać mola spożywczego to końcowe stadium jego rozwoju. Oznacza to, że jeśli zobaczymy go w domu, problem może już narastać. Tym bardziej, że pojedyncza samica składa średnio 170 jaj. Jakie znaki powinny nas zaniepokoić? Otwórz szafkę z żywnością suchą (typu makaron, cukier, przyprawy, mąka). Następnie zajrzyj do opakowań – jeśli zobaczysz w nich cienką, lepką pajęczynkę – żerują tu mole. Dokładniej: larwy, które w ten sposób zlepiają pokarm w większe bryłki. Prawdopodobnie, jeśli przejrzysz zawartość pudełka, znajdziesz małe, białe robaki z brązową głową.
Jest jeszcze inny znak żerowania moli – z łatwością wypatrzysz larwy, które dokonują przeobrażenia. Przyjrzyj się punktom styku ścian z sufitem, narożnikom pokoju czy tyłom po wewnętrznej stronie szafki. Jeśli zauważysz bladą plamkę, będzie to larwa owinięta pajęczynką, czekająca na przeobrażenie w owada latającego.
Jak zwalczyć mole?
Jeśli już potwierdzisz obecność moli spożywczych w domu, podejmij radykalne kroki. Niestety najczęściej cała żywność sypka jest do wyrzucenia – pamiętaj, że larwy są w stanie przegryźć się przez folię i warstwy kartonu, czego najlepszym przykładem są przypadki odnajdywania ich w torebkach z herbatą. Skuteczną ochronę zapewniają jedynie szczelnie zamykane słoiki i pojemniki – tam żywność jest bezpieczna.
Po wyrzuceniu zainfekowanej żywności przemyj szafki wodą z octem, możesz też skorzystać z dostępnych na rynku sprayów owadobójczych, ale wówczas pamiętaj o zabezpieczeniu pozostałej w kuchni żywności. Pomocne okażą się też pułapki lepowe z feromonem – choć to bardziej metoda monitorowania obecności moli w domu, niż faktyczny środek do walki z nimi.