Wielu myślało, że to tylko legenda. „Pies-duch” uchwycony na kamerze

W samym sercu amazońskich lasów deszczowych, na pograniczu Boliwii i Peru, od lat krążyły legendy o niezwykle tajemniczym drapieżniku. Teraz, po ponad dwóch dekadach badań, naukowcy wreszcie uchylili rąbka tajemnicy – wszystko dzięki fotopułapkom, które po raz pierwszy pozwoliły dokładniej przyjrzeć się temu niezwykłemu stworzeniu.
„Pies-duch” uchwycony na kamerze, źródło: Shutterstock
  • Wielu uważało, że słynny „pies-duch” to tylko legenda.
  • Naukowcy postanowili przyjrzeć się tajemniczemu drapieżnikowi i rozstawili fotopułapki.
  • Okazuje się, że zwierzę wcale nie jest aż tak rzadkie.
  • Odwiedź stronę główną RMF FM.

Kim jest amazoński pies-duch?

Krótko-uchy pies leśny (Atelocynus microtis), bo o nim mowa, jest jednym z najmniej poznanych drapieżników Ameryki Południowej, a być może nawet całego świata. Jego obecność w lasach Amazonii przez lata była niemal mityczna. Naukowcy nazywają go „psem-duchem”, bo spotkania z nim należą do rzadkości, a wiedza na jego temat do tej pory ograniczała się do pojedynczych obserwacji.

Przełomowe odkrycia po latach pracy

Po 25 latach intensywnych badań, zespół naukowców opublikował swoje wyniki w czasopiśmie „Neotropical Biology and Conservation”. Przeprowadzono aż 34 szeroko zakrojone badania z użyciem kamer-pułapek, które pozwoliły zebrać 594 indywidualnych fotografii tych zwierząt. Okazało się, że pies-duch jest znacznie liczniejszy, niż dotychczas sądzono – choć wciąż nie można nazwać go pospolitym. 

Naukowcy szacują, że na obszarze 100 km² żyje około 15 osobników, co oznacza, że nie jest aż tak rzadki, jak wcześniej przypuszczano. Co ciekawe, liczebnością przewyższa nawet większe drapieżniki regionu, takie jak jaguary, choć wciąż ustępuje bardziej pospolitym ocelotom.

Wyjątkowe cechy i tryb życia

Pies-duch wyróżnia się nie tylko wyglądem – ma dużą głowę, małe okrągłe uszy, krótkie łapy i długi, puszysty ogon, a jego sierść przybiera barwy od rdzawo-brązowej po czarno-szarą. Unikalną cechą są częściowo płetwiaste łapy, niespotykane u innych amazońskich psowatych. Mimo tego, że łapy mogą kojarzyć się z trybem wodnym, ten gatunek jest typowym mieszkańcem gęstych, wyżynnych lasów, z dala od rzek.

Badania wykazały także, że pies-duch jest najbardziej aktywny w godzinach porannych, między 6 a 12. Jego skryty tryb życia, znakomity słuch i węch sprawiają, że bardzo trudno go spotkać.

Ochrona gatunku kluczem do przetrwania

Dowody zebrane przez naukowców pokazują, że krótko-uchy pies leśny najczęściej występuje na terenach chronionych oraz na obszarach zamieszkałych przez rdzenne społeczności. To właśnie skuteczne zarządzanie parkami narodowymi i rezerwatami przyrody okazuje się kluczowe dla przetrwania tego niezwykłego gatunku.

Jak podkreślają badacze, rozwój technologii – w tym szczególnie wykorzystanie kamer-pułapek – pozwala zdobywać coraz więcej informacji o najbardziej nieuchwytnych mieszkańcach Amazonii. Dzięki temu naukowcy mogą lepiej chronić te zwierzęta, zanim będzie za późno.

Źródło: popsci.com

Czytaj dalej: