Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Damiano David - Next Summer
2
Damiano David Next Summer
Dennis Lloyd - Mad World
3
Dennis Lloyd Mad World

Co było grane?

Kwiat jabłoni - Od nowa
20:29
Kwiat jabłoni Od nowa
Inner Circle - Games People Play
20:33
Inner Circle Games People Play
Ariana Grande / Zedd - Break Free
20:36
Ariana Grande / Zedd Break Free

Tych owoców nie trzymaj w lodówce! Ekspertka wyjaśnia: „wydzielają etylen”

O zaletach jedzenia owoców można rozmawiać godzinami. Są doskonałym źródłem wielu istotnych witamin, wspomagają odporność i przepysznie smakują. Co zrobić, aby po zakupie produkty przez jak najdłuższy czas nadawały się do spożycia? Najważniejszy jest odpowiedni sposób przechowywania. Wbrew temu, co myśli część osób, nie wszystkie owoce powinniśmy trzymać w lodówce.
Jak przechowywać owoce, fot. Shutterstock

Czy owoce można trzymać w lodówce?

Agnieszka Pocztarska, twórczyni konta @czytamyetykiety, zwróciła uwagę na to, jakich owoców nie powinniśmy przechowywać w lodówce. W swoich mediach społecznościowych zamieściła infografikę z produktami, których lepiej nie trzymać w zimnie. Są to:

  • ananas,
  • awokado,
  • banany,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • mango,
  • papaja,
  • pomarańcza.

Dlaczego owoce trzymamy poza lodówką?

Dlaczego niektóre produkty lepiej położyć w temperaturze pokojowej? Związane jest to z tym, że w niskiej temperaturze część z nich może stracić smak i aromat. To jednak nie wszystko! Niektóre owoce, takie jak jabłka czy gruszki, podczas dojrzewania wydzielają etylen. Jest to związek chemiczny, który będzie wpływać na przyspieszenie dojrzewania innych owoców i warzyw leżących  w lodówce. Przez to może szybciej dość do zepsucia.

CZYTAJ TEŻ: Te ubrania muszą znaleźć się w twojej szafie! Sukienki, szorty i koszule czekają w Pepco

Specjalistka przyznała, że wrzucenie jabłka do lodówki nie jest groźne, ale jeśli bardzo lubimy jeść je na zimno, to lepiej włożyć je tam kiedy będzie już dojrzałe, a potem zjeść w miarę szybko.

Jak przedłużyć świeżość owoców?

Jeśli chcemy zadbać o to, aby zakupione lub zebrane z ogrodu owoce były jak najdłużej świeże, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki. Regulują one przepływ powietrza i poziom wilgotności, dzięki czemu umieszczone w nich produkty dłużej nadają się do spożycia. Dobrze sprawdzają się też papierowe torby – w nich warto umieścić kiwi czy awokado i dorzucić jeszcze banana lub jabłko. 

Czytaj dalej:
Polecamy