Regeneruje wątrobę, ale to nie koniec. Odkryto jego nowe właściwości

Czarny czosnek nie jest typowym elementem codziennej kuchni. Badania pokazują, że naprawdę warto po niego sięgać! Ma szereg właściwości, które pomagają organizmowi w walce z toksynami.
Regeneruje wątrobę, ale to nie koniec. Odkryto jego nowe właściwości, fot. Shutterstock

Czym jest czarny czosnek?

Czarny czosnek nie jest żadnym ekskluzywnym czy egzotycznym towarem. To po prostu zwykły, biały czosnek poddany procesowi powolnej fermentacji w wysokiej temperaturze i wilgotności. Dzięki temu zyskuje nie tylko ciemny kolor, ale i charakterystyczny, słodko-pikantny smak. W dodatku zapach staje się mniej ostry i drażniący. Pozwala to ułatwić trawienie i uniknąć nieprzyjemnego oddechu po spożyciu posiłku. Jednak względy estetyczne i aromatyczne nie są jedynymi, które wyróżniają czarny czosnek. Badania nad jego właściwościami ujawniły wiele obszarów, w których może być niezwykle pomocnym sojusznikiem.

Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne

Czarny czosnek powinien być ceniony ze względu na swoje wspaniałe właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a więc wspierać układ krążenia. Do tego jest źródłem prebiotyków, czym wspomaga florę bakteryjną w jelitach. Działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Naukowcy z Korei Południowej i Indii postanowili zbadać właściwości czarnego czosnku. Za pomocą techniki statycznego rozpraszania światła (SLS) udowodniono, że jest niezwykle skutecznym środkiem antybakteryjnym: bardzo wyraźnie zahamował wzrost bakterii Escherichia coli w temperaturze 37 stopni Celsjusza.

Dodatkowo czarny czosnek działa przeciwzapalnie. Chroni komórki wątrobowe przed uszkodzeniami stresem oksydacyjnym, a więc łagodzi skutki niezbilansowanej diety czy alkoholu. Udowodniono również, że reguluje poziom cukru we krwi, co czyni go dobrym wyborem dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.

Artykuł nie stanowi porady medycznej i dietetycznej. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Czytaj dalej: