Na jakim tłuszczu smażyć jajka? Wielu Polaków popełnia ten błąd

Jajka sadzone czy jajecznica to klasyka śniadaniowego menu. Jednak czy wiesz, na jakim tłuszczu najlepiej je smażyć, by zachować ich wartości odżywcze i nie zaszkodzić zdrowiu?
Na jakim tłuszczu smażyć jajka?, fot. Shutterstock

Jajka na śniadanie – wartości odżywcze

Jajka to nie tylko pyszny, ale i wartościowy składnik diety. Jedno jajko dostarcza cennych białek, witamin i minerałów. Sposób przygotowania ma ogromne znaczenie dla ich kaloryczności i wpływu na zdrowie. Gotowanie jajek jest zdecydowanie najzdrowsze, ponieważ nie zwiększa ich kaloryczności i nie wprowadza dodatkowego tłuszczu. Są jednak osoby, które nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez zjedzenia jajecznicy czy jajka sadzonego. Jaki tłuszcz wybrać do smażenia?

Masz nadciśnienie? Lekarze zalecają te dwa produkty z kuchni!
Najnowsze badania pokazują, że dwa popularne produkty spożywcze mogą skutecznie wspierać zdrowie serca i pomagać w walce z nadciśnieniem. Eksperci podkreślają, że ich regularne spożywanie może być cennym uzupełnieniem zdrowego stylu...

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia jajek?

Wybór tłuszczu do smażenia jajek ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Dietetyczka kliniczna Karolina Topolska w rozmowie z Onetem podkreśla, że najlepszym wyborem jest olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. „Do smażenia zaleca się olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek ze względu na wysoki punkt dymienia (późno zaczyna się palić, wytwarzając szkodliwe substancje - przyp. red.).  Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością tłuszczów i pokryć patelnię cienką warstwą jedynie w celu natłuszczenia naczynia” – mówi ekspertka w Onecie.

Czego unikać podczas smażenia jajek?

Nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia jajek. Dietetyczka wyraźnie ostrzega przed używaniem smalcu i oleju kokosowego ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Zbyt duże ich spożycie może zwiększać poziom cholesterolu i negatywnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu.

Masło także nie jest polecane do smażenia jajek, ponieważ ma niski punkt dymienia (szybko zaczyna się palić i wytwarzać szkodliwe substancje). „Jeżeli jednak nie ma nic innego pod ręką, to smażenie jajecznicy jest wyjątkiem ze względu na szybkie ścinanie białka jaj i krótkotrwałe smażenie” – dodaje ekspertka w Onecie.

Ten owoc to hit na stawy i serce. Sprawdź, dlaczego warto jeść go codziennie
Świeży ananas dostępny jest w polskich sklepach przez cały rok, a mimo to wciąż sięgamy po niego zbyt rzadko. Tymczasem ten egzotyczny owoc może pomóc nie tylko na ból stawów, ale i na stłuszczoną wątrobę. Sprawdź, dlaczego warto...

Czytaj dalej: