Nie dorsz ani łosoś. Jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb w Polsce

Nie dorsz ani łosoś. To mazurski przysmak o wyjątkowo delikatnym mięsie i niemal całkowitym braku ości. Ta ryba zachwyca subtelnym smakiem i bogactwem wartości odżywczych, a do tego jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Co jeść zamiast dorsza? Zdrowa i pyszna alternatywa, fot. CCat82/Shutterstock

Zdrowa i pyszna alternatywa dla dorsza

Odkryj nowy smak w swojej kuchni! Miętus to świetna alternatywa dla dorsza, mintaja czy miruny. Ma delikatne, wysokiej jakości mięso, które jest prawie pozbawione ości. Ryba ta jest pełna białka, witamin i minerałów, a do tego jest niskokaloryczna, więc sprawdzi się idealnie dla osób, które dbają o zdrowy wygląd lub chcą zrzucić zbędne kilogramy.

CZYTAJ WIĘCEJ: Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Mało kto o tym wie

Miętus w kuchni

Ta słodkowodna ryba w Polsce jest niedoceniana, a jest jedną z najzdrowszych i najpyszniejszych! Widząc ją na sklepowych półkach czy w restauracji, warto dać jej szansę i samemu odkryć ten wyjątkowy smak! Miętus występuje w krystalicznie czystych jeziorach oraz rzekach, a także w Zalewie Wiślanym czy w przybrzeżnych wodach Bałtyku.

Jak smakuje miętus? Mięso tej ryby jest białe i delikatnie słodkawe. Przypomina dorsza, więc może być dobrą i zdrową alternatywą. Dużym plusem jest znikoma liczba ości. Do tego ryba ta jest uniwersalna w kuchni i można ją przygotować zarówno w piekarniku, na przykład w formie zapiekanki z warzywami czy na patelni, by zjeść z kaszą.

CZYTAJ TAKŻE: Co jeść zamiast ziemniaków? Zdrowa i pyszna alternatywa

Czytaj dalej: