Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

07:25
Ann Winsborn Everything I Do
07:30
FAKTY RMF FM
07:34
Calling Wherever You Will Go

Zaskakujące wyznanie Natalii Kukulskiej. „Za chleb oddałabym wszystko”

Natalia Kukulska była gościem świątecznego odcinka podcastu „Uczta Nakarmionej Stareckiej” w RMF FM. W szczerej rozmowie z Katarzyną Starecką artystka opowiadała o kulinarnych wspomnieniach, rodzinnych zwyczajach, a także o tym, jak łączy gotowanie z twórczością muzyczną. Nie zabrakło anegdot z dzieciństwa, refleksji o dobrostanie i zapowiedzi nadchodzących wydarzeń.
fot. Radek Pietruszka/PAP

Smaki dzieciństwa

Natalia Kukulska z nostalgią wspominała czasy dzieciństwa, kiedy podstawą jej menu były proste kanapki przygotowywane przez babcię.

Za chleb oddałabym wszystko. Kocham ten glutenowy wynalazek.

– przyznała, podkreślając, że jej ulubioną potrawą od najmłodszych lat był właśnie chleb, najlepiej nieposmarowany. Wspominała także o pierogach ruskich, które jej babcia przygotowywała nie tylko dla rodziny, ale i sąsiadów.

W domu Kukulskiej wspólne posiłki odgrywają ważną rolę, choć – jak przyznała – nie jest łatwo pogodzić różne preferencje kulinarne trójki dzieci.

Córka jest wegetarianką, syn od niedawna także, a najmłodsza Laura uwielbia mięso.

– mówiła artystka, dodając, że dziś rzadziej gotuje sama, ale dba o to, by domowe posiłki były różnorodne i zdrowe.

Kuchnia i muzyka – podobieństwa i inspiracje

W rozmowie pojawił się także wątek podobieństw między gotowaniem a tworzeniem muzyki. - Każda sztuka, która wymaga kreatywności, a gotowanie tym jest, ma wspólny mianownik. Przepis to tylko drogowskaz, tak jak w muzyce mamy bazę, harmonię, melodię i aranżację – to jak przyprawy w kuchni. – tłumaczyła Kukulska.

Artystka zdradziła, że intensywność jej pracy twórczej można rozpoznać po... braku obiadu w domu. - Brak obiadu ewidentnie zwiastuje, że mamy zapracowane dni – śmiała się, podkreślając, że mimo natłoku obowiązków stara się dbać o rodzinne gniazdo.

Paella, owsianka i kulinarne marzenia

Podczas nagrania gospodyni podcastu zaserwowała Natalii Kukulskiej jej ulubioną paellę z owocami morza. - To danie kojarzy mi się z biesiadą, rozmową, celebrowaniem czasu – mówiła wokalistka, wspominając rodzinne wyjazdy do Hiszpanii, gdzie paella jest nieodłącznym elementem wspólnych spotkań.

Z kolei współczesna owsianka, którą Kukulska serwuje córce, to już zupełnie inne danie niż zupy mleczne z czasów PRL-u. - Dodaję mango, maliny, orzechy – jest delikatna i pełna owoców – opowiadała.

Dobrostan – cel i codzienność

Sporo miejsca w rozmowie zajęła refleksja nad pojęciem dobrostanu, które stało się także tytułem jednej z płyt artystki. - Dobrostan to nie tylko szczęście, to świadomość, refleksja, docenienie tego, co się ma. To balans, wdzięczność i umiejętność wyznaczania granic – podkreślała Kukulska.

Polecamy