Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na wigilijne danie
Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami to danie, które od lat gości na polskich stołach, nie tylko w święta. Ich sekret tkwi w dobrze przygotowanym cieście naleśnikowym oraz aromatycznym farszu z kapusty włoskiej i leśnych grzybów. Przepis Ewy Wachowicz gwarantuje, że krokiety będą miękkie, elastyczne i idealnie chrupiące po usmażeniu. Krokiety najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale bez problemu można je przechowywać i odgrzewać. Podane z gorącym, domowym barszczem czerwonym, stanowią niezastąpiony duet na świątecznym stole, ale równie dobrze sprawdzą się jako szybki obiad lub kolacja w chłodne, zimowe dni.
Krokiety wigilijne. Przepis Ewy Wachowicz
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru waniliowego
Farsz:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 garść suszonych grzybów leśnych
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na wigilijne danie
Jajka, cukier, sól i mleko wymieszaj. Dodaj mąkę, zmiksuj. Dolej wodę i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 20-30 minut, by było elastyczne. Smaż na teflonowej patelni - z obu stron, na jasny kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).
Kapustę podziel na ćwiartki, usuń głąb, gotuj we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie „al dente". Odcedź na sicie. Przepuść przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w kostkę grzyby (namocz je dzień wcześniej) i kapustę. Przesmaż.
Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, dolej do niego wody z grzybów. Uwaga: nie dodawaj wody z kapusty, bo jest gorzka.
Na usmażone ciasto nałóż farsz, złóż krokiety, obtocz w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmaż w oleju ryżowym lub arachidowym.

