Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na wigilijne danie

Krokiety z kapustą i grzybami to jedno z tych dań, bez których trudno wyobrazić sobie tradycyjną, polską Wigilię. Przepis Ewy Wachowicz na to wyjątkowe danie łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku, które docenią zarówno miłośnicy klasyki, jak i ci, którzy szukają sprawdzonych inspiracji na świąteczny stół. Krokiety doskonale sprawdzą się nie tylko podczas wigilijnej kolacji – można je przygotować wcześniej, a potem podgrzać lub podać jako pyszny dodatek do czerwonego barszczu. To świetny sposób, by świąteczne smaki cieszyły nas jeszcze długo po Bożym Narodzeniu.
Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis Ewy Wachowicz, fot. Shutterstock

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na wigilijne danie

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami to danie, które od lat gości na polskich stołach, nie tylko w święta. Ich sekret tkwi w dobrze przygotowanym cieście naleśnikowym oraz aromatycznym farszu z kapusty włoskiej i leśnych grzybów. Przepis Ewy Wachowicz gwarantuje, że krokiety będą miękkie, elastyczne i idealnie chrupiące po usmażeniu. Krokiety najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale bez problemu można je przechowywać i odgrzewać. Podane z gorącym, domowym barszczem czerwonym, stanowią niezastąpiony duet na świątecznym stole, ale równie dobrze sprawdzą się jako szybki obiad lub kolacja w chłodne, zimowe dni.

Krokiety wigilijne. Przepis Ewy Wachowicz

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru waniliowego

Farsz:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na wigilijne danie

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszaj. Dodaj mąkę, zmiksuj. Dolej wodę i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 20-30 minut, by było elastyczne. Smaż na teflonowej patelni - z obu stron, na jasny kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).

Kapustę podziel na ćwiartki, usuń głąb, gotuj we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie „al dente". Odcedź na sicie. Przepuść przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w kostkę grzyby (namocz je dzień wcześniej) i kapustę. Przesmaż.

Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, dolej do niego wody z grzybów. Uwaga: nie dodawaj wody z kapusty, bo jest gorzka.

Na usmażone ciasto nałóż farsz, złóż krokiety, obtocz w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmaż w oleju ryżowym lub arachidowym.

Czytaj dalej: