Ryba maślana jest niebezpieczna?
Ryba maślana to potoczne określenie, które obejmuje kilka gatunków ryb, które wyróżniają się wydłużonym i bocznie spłaszczonym ciałem. W handlu można spotkać m.in. rodzaje eskolar oraz kostropak.
Produkt sam w sobie nie jest trujący, jednak po jego spożyciu mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości ze strony żołądka i jelit. Wszystko przez to, że ryba maślana zawiera spore ilości oleju w swoim mięsie – ludzki organizm może mieć problemy z przyswojeniem aż tylu tłuszczy. We wspomnianych wyżej gatunkach obecne są dodatkowo estry woskowe, które u niektórych mogą wywołać biegunki, bóle brzucha, mdłości i wymioty. Szacuje się, że tego typu skutki uboczne pojawią się u 20% osób, które zjedzą taki posiłek. Mogą utrzymać się przez około 24 godziny.
Kto nie może jeść ryby maślanej?
Spożywanie ryby maślanej jest niewskazane szczególnie w przypadku kobiet w ciąży i osób, które miewają problemy z jelitami lub żołądkiem. Specjaliści twierdzą jednak, że niezależnie od tego, jakie mamy zdrowie, nie powinniśmy jej jeść. Dla zapewnienia większego bezpieczeństwa, niektóre kraje zakazały sprzedaży tego gatunku – zrobiły to między innymi Japonia, Włochy oraz Stany Zjednoczone. W Polsce cały czas można ją kupić w marketach. Jest również częstym składnikiem sushi.
Źródło: Fakt